Natuurcoaching en wandelcoaching: je hoort het steeds vaker om je heen. Maar wat is dat nou eigenlijk? Zo kreeg ik eens de vraag of ik met bomen praat of met bomen knuffel (ik zag de verschrikking op het gezicht van degene die mij de vraag stelde). Tijd dus om even wat feiten op een rij te zetten over natuurcoaching en wandelcoaching en wat het verschil is tussen beide.

Wandelcoaching

Een wandelcoach coacht, de naam zegt het al, al wandelend in de frisse buitenlucht. De natuur is een praktijkveld waarin de wandelcoach samen met de coachee beweegt, verschillende werkvormen hanteert en inspiratie verzamelt aangaande het thema van de coachee. Die inspiratie wordt geput uit het werken met metaforen. In de natuur wordt een metafoor makkelijk opgebouwd op basis van een natuurelement of een natuurbeeld. Een voorbeeld:

Kees-Jan heeft moeite met het maken van een keuze in zijn loopbaan. Hij vindt het een uitdaging om de verschillende opties duidelijk te krijgen en vooral te voelen waar hij enthousiast van wordt. Tijdens een gesprek komen wij uit op een kruispunt. Het kruispunt wordt ingezet als metafoor. Waar staan de verschillende paden voor, wat zijn de loopbaanopties, en hoe voelt het wanneer hij deze paden bewandelt?

Tijdens wandelcoaching wordt de natuur dus ingezet ten voordele van het proces van de coachee, waardoor de coachee nieuwe informatie, inspiratie en inzichten krijgt.

Natuurcoaching

Een natuurcoach doet ook het bovenstaande, maar gaat een stapje verder (uiteraard afhankelijk van de vraag en ook van het proces van de coachee). Een natuurcoach begeleidt de coachee bij het opnieuw verbinden met zijn of haar kern, het natuurlijke ‘zijn’.  Dat klinkt wellicht ongrijpbaar of zweverig, echter dat is het niet. Ik leg het graag uit.

Bij natuurcoaching wordt uitgegaan van de visie dat de mens niet los staat van de natuur, maar er onderdeel van is. Wanneer je naar de natuur kijkt, heeft zij haar eigen tempo van bewegen, groeien en veranderen. De natuurlijke stroom of zoals je het wellicht wel eens in de wandelgangen hoort ‘flow’.

Je herkent deze momenten van ‘flow’ vast wel in je leven: het gaat moeiteloos. Echter menigeen kent ook het gevoel dat het niet lekker loopt: op het werk en/of privé. Juist dan zijn we vaak geneigd om in de actiemodus te schieten, te doen, op zoek naar controle en houvast. Een reactie vanuit ons hoofd. We gaan watertrappelen of tegen de stroom in zwemmen. Behoorlijk vermoeiend en hierdoor zetten we de boel nog meer op slot.

Wil je werken en leven vanuit je kern, je natuurlijke ‘zijn’, dan dien je de natuurlijke stroom, van jouw natuur en van het groter geheel, te respecteren. Niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Dat vraagt om loslaten, vertrouwen en juist even niet iets doen. Het gekke is dat dit juist vaak als onnatuurlijk wordt ervaren, want we zijn (ook in coaching) zo gewend aan actie, doen en oplossen.

Kortom: bij natuurcoaching gaat het om stilstaan, gewaarwording, doorvoelen en acceptatie. Vanuit daar kan de coachee in beweging komen en nieuwe stappen gaan zetten. Zonder druk en in een natuurlijk tempo.

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Met mijn onderneming Rootzz geef ik workshops en wandelcoaching aan individuen en organisaties op het gebied van o.a. vitaliteit, loopbaan en cultuur & kernwaarden. De natuur is hierbij een inspiratiebron. Daarnaast geef ik internationaal HR advies aan bedrijven. 

Wil je concrete stappen zetten? 

In een vrijblijvend en gratis ontdekgesprek leer ik je graag kennen. Daarin krijgen we duidelijk wat je wensen zijn en hoe ik je hier het beste bij kan helpen. Ik beantwoord je vragen en inspireer je een stap te zetten die nu het beste bij je past.  

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?