Avontuur in de natuur: ik ben er dol op! In deze blog maak ik je deelgenoot wat de vier redenen zijn waarom Rootzz kiest voor trage trektochten (hierover binnenkort meer) en Wildernis Trails in Nederland. 

1. Natuur in Nederland: voor elk wat wil(d)s

Van de Waddeneilanden tot de heuvels in Limburg: er is voor elk wat wil(d)s. Zo heb ik afgelopen jaar onder andere de donkerte mogen ervaren in Dark Sky Park Lauwersmeer, paste op een yurt nabij Amerongen, ging vlotkamperen in een natuurgebied in Brabant, en maakte meerdaagse trektochten. Van de Friese Camino waarbij ik overnachtte in een kerk tot het lopen van het Nederlandse Kustpad. Er is zoveel moois in Nederland te ontdekken en te ervaren! Wanneer ik op pad ga, voelt het elke keer weer als een ontdekkingstocht en ben ik onder de indruk van de diversiteit van ons kikkerlandje.

2. De wildernis is ín ons

In mijn omgeving vang ik wel eens geluiden op dat we geen natuur meer kennen in Nederland. En al helemaal geen wildernis meer. Nee, daarvoor moet je in het buitenland zijn. Natuurlijk begrijp ik wat men bedoelt. De uitgestrektheid en schoonheid die je in de ruige natuur in het buitenland kan overdonderen. Volop ruimte waarbij je geen mens tegenkomt. Een rauwheid en oorverdovende stilte die je kern raakt en die je stil van binnen maakt. Ik ken het. En toch heb ik dit ook meerdere malen mogen ervaren op Nederlandse bodem. Ik geloof namelijk dat de wildernis ín ons is en niet buiten ons is.

In het boek Landlijnen doet Raynor Winn verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man Moth tot nu toe ondernamen. Hoe verhouden wij ons tot elkaar, en tot het land, vraagt zij zich af, nu de breuklijnen tussen de verschillende naties steeds groter lijken te worden? Hebben we nog genoeg gezamenlijks om het behoud van de aarde en de natuur voorrang te kunnen geven? Graag citeer ik het volgende stukje uit het boek, wat een dialoog is tussen Moth en Raynor:

‘Ik heb een keer iets gelezen, een filosofie, uit het soefisme, denk ik. Het is het idee dat puur door langdurig lopen de wereld weg kan vallen; uiteindelijk worden de loper en het pad één, de loper bereikt de wegloze weg.’ Hij neemt een grote slok water en stopt de fles terug in de rugzak. ‘Ik ben zo blij dat we de trein niet hebben genomen, want ik heb wel al die kilometers gelopen, maar pas de laatste dagen, sinds ik me zo zwak ging voelen na die ziekte, drong het tot me door.’ 
‘Wat dan? Wat drong er precies tot je door?’
‘Dat ik niet naar de top van de moors hoef te gaan om de wildernis aan te raken. Die is al hier, bij me ingeprent, binnen in mij.’ 

Ik vind dit een prachtig stukje, want dit is waar het voor mij over gaat. Iedereen heeft een innerlijke wildernis. Om die innerlijke wildernis (opnieuw) te ontdekken en aan te raken, hoeven we niet naar de top van de moors te gaan of naar het buitenland te reizen. Het is binnen handbereik, omdat de wildernis ín ons is. Ik geloof dat we worden uitgenodigd die innerlijke wildernis (opnieuw) te ontdekken, te ervaren en te verankeren. En dat kan ook hier in Nederland.

3. Eenvoud: terug naar onze roots

Avontuur in de Nederlandse natuur betekent voor mij eenvoud. Het is laagdrempelig, kost over het algemeen weinig voorbereidingstijd en is financieel vaak een stuk aantrekkelijker. Het meest belangrijke vind ik echter dat door het dichtbij te houden, we een positieve bijdrage leveren aan de natuur en onze eigen natuur. Hiermee bedoel ik dat ik geloof dat we niet alleen ons eigen land beter leren kennen en waarderen, en ook de behoefte hier voor te zorgen. We maken ook opnieuw verbinding met onszelf, met onze eigen natuur. Door het dichtbij te houden, keren we dus letterlijk en figuurlijk terug naar onze roots.

4. Teruggeven aan de natuur

Deze wereld verdient andere keuzes. Door minder te vliegen en meer te landen in eigen land, leveren we onder andere een positieve bijdrage aan onze natuur. Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. Daarom wil ik met Rootzz graag teruggeven aan de natuur. In welke vorm dat is, is een ontdekkingstocht. Mijn voorkeur gaat uit naar een initiatief, project of stichting welke ten goede komt aan de natuur in Nederland. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het planten van bomen in een natuurgebied of juist in een stad voor meer verkoeling en meer groen. Heb jij een tip of ben jij een stichting die interesse heeft om de natuur in Nederland en elkaar tot bloei te laten komen? Laat het mij weten, ik hoor het graag!

Wildernis Trail Friesland Nederland

Wil je mee op avontuur en je innerlijke wildernis (her)ontdekken? Dat kan! Van 12 tot 14 april 2024 vindt er wederom een Wildernis Trail in Nationaal Park De Alde Feanen plaats. Een plek waar je de ruige natuur van Friesland ervaart. Je bent van harte welkom!  

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Als facilitator en coach help ik individuen en organisaties bij het opnieuw verbinden met zichzelf, elkaar en de natuur. Terug naar de kern, terug naar onze roots.  

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?