Dat een workation, een werkvakantie, niet meer alleen voor digital nomads, schrijvers of zelfstandig ondernemers is weggelegd, is inmiddels duidelijk geworden. Een workation werkt ook voor werknemers die locatie onafhankelijk kunnen werken. Maar wat is een workation nou eigenlijk? Wat levert het op en hoe kan je dit verantwoorden richting je werkgever? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen. 

Na 1,5 jaar thuis te hebben gewerkt, keren we weer langzamerhand terug naar kantoor. Uit een peiling van de FNV blijkt echter dat slechts 10 procent van de werknemers na corona weer fulltime op kantoor wil gaan werken. Daarentegen wil 20 procent helemaal nooit meer naar de fysieke werkplek. De rest, 70 procent dus, wil hybride gaan werken (deels thuis, deels op kantoor). Dit vraagt om een andere benadering, van zowel werknemers als ook werkgevers. Ik geloof dat een workation past in deze context.

Workation in een notendop

Het woord workation is een samenvoeging van de Engelse woorden work en vacation. Een werkvakantie dus. Je trekt jezelf een paar dagen terug op een plek waar je, alleen of bijvoorbeeld samen met een collega, gaat werken aan een bepaald doel om zo in een relatief korte tijd veel resultaat te boeken. Ongestoord en met focus werken dus in een inspirerende en natuurlijke omgeving. Ik ben al meerdere malen op workation geweest, zowel alleen als ook samen met een collega ondernemer. Heerlijk vind ik het: ik krijg er een energieboost van en het is nog productief ook.

“Slechts 10 procent van de werknemers wil na corona weer fulltime op kantoor gaan werken. Daarentegen wil 20 procent helemaal nooit meer naar de fysieke werkplek. De rest, 70 procent dus, wil ‘hybride’ gaan werken (deels thuis, deels op kantoor). Bron: peiling FNV.” 

Workation: 4 voordelen op een rij

Ik geloof dat je flexibiliteit niet alleen moet tolereren, maar juist ook moet stimuleren. Want groei vindt vaak plaats buiten de muren van een thuiswerkplek of kantoor. Patagonia vind ik een inspirerend voorbeeld. Ze stimuleren hun werknemers de natuur in te gaan en buitensporten te beoefenen, ook onder werktijd. Het is onderdeel van hun cultuur en het levert veel op: werknemers zijn loyaal en het verloop is slechts 4% op jaarbasis. Goed, terug naar de workation en de voordelen hiervan. Ik heb de grootste voordelen van een workation, voor zowel de werknemer als ook de werkgever, op een rij gezet:

1. Met focus werken
Doordat je in een nieuwe en rustige omgeving verblijft en je je dagelijkse beslommeringen zoveel mogelijk achter je laat, kan je ongestoord en met focus werken. Geen afleiding en prikkels dus, maar juist rust en concentratie. Daarnaast boek jij je workation met een bepaald doel, bijvoorbeeld het vormgeven van een nieuw project. Wanneer jij je doel helder hebt, kan jij gericht stappen zetten.

2. Verhoogde productiviteit
Een logisch gevolg van ongestoord en met focus werken, is dat je meer werk verzet in minder tijd. Je bent dus productiever en het kost ook nog eens minder energie en stress. Een win-winsituatie.

3. Een frisse blik en inspiratie
Albert Einstein zei het al: ‘de benen zijn de wielen van creativiteit’. Ga tijdens jouw workation de natuur in voor een wandeling en krijg nieuwe inzichten en inspiratie. Ben je op workation samen met een collega? Dan is het de ideale kans om te sparren tijdens een boswandeling of kampvuurgesprek. Wakker elkaars vuur aan!

4. Meer welzijn, minder stress 
Tijdens een workation combineer je inspanning, je werk, met ontspanning. Aan het eind van jouw workation keer je met meer energie en nieuwe inspiratie naar huis. Een echte vitaliteitsbooster dus!

Tip: maak afspraken met je werkgever

Als zelfstandige ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk en vrij in je keuze waar je werkt. Echter wanneer je een werkgever hebt, is het verstandig om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Bespreek het doel van je workation en maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld omtrent jouw verlofdagen en de mate van bereikbaarheid.

Tijdens een workation ben je aan het werk, je bent zelfs productiever (lees de voordelen van een workation nog maar eens). Daarom behoor je in mijn optiek geen verlofdagen voor een workation in te leveren. In principe kan je met je telefoon en WiFi altijd bereikbaar zijn, echter de vraag is of dit ook het doel van jouw workation dient.

Manage elkaars verwachtingen en wees hier open en transparant in, ook richting jouw collega’s. Tot slot loont het om je werkgever te vragen of er een vitaliteitsbudget beschikbaar is waar jouw workation (gedeeltelijk) uit bekostigd kan worden. Want dat een workation veel voordelen heeft, voor jezelf en voor je werkgever, moge duidelijk zijn.

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in zowel het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Als wandelcoach, trainer en facilitator help ik individuen en organisaties bij het zetten van concrete stappen naar werkgeluk, welzijn en vitaliteit. De natuur is hierbij een inspiratiebron. Rootzz werkt natuurlijk.
 

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?