In ieder mens zit een held of heldin verscholen: of je nu klein of groot bent, man, vrouw of kind bent. De Reis van de Held, een model van Joseph Campbell, laat zien dat je leven een verhaal is waarin je zelf de hoofdrolspeler bent, je medespelers kiest en je eigen obstakels creëert om van te leren. In deze blog maak ik je deelgenoot van wat held zijn voor mij betekent en leg ik De Reis van de Held uit aan de hand van 12 stappen. Ga je mee op reis?

‘Wie goed doet, wie goed ontmoet’ is een gevleugelde uitspraak binnen ons gezin. Geven was het hoogste goed. Ik heb dan ook geleerd om te pleasen: ik liet mijzelf in de steek omwille van de ander en/of het andere. De angst die daar aan ten grondslag lag, was de angst om verlaten te worden. Ik vergat mijn eigen behoeften en zei snel ‘ja’ of ‘ok’ zonder stil te staan bij wat juist voelde voor mij. ‘Wat is mijn behoefte?’ was een vraag die ik mijzelf niet stelde. Dat ik überhaupt een keuze had, gehoor mocht geven aan mijn behoefte, kwam niet in mij op. Herkenbaar? Nu ik bewust ben van mijn patronen, mijn binnen- en buitenwereld, kom ik stap voor stap dichterbij mijzelf, mijn bestemming. Het pad van persoonlijk leiderschap, de Reis van de Held(in), is een ongoing journey met vallen en opstaan. Een cyclisch proces welke nooit eindigt.

Wat versta ik onder een held(in)?

Een held(in) zijn gaat voor mij over het luisteren naar het fluisteren van je hart, over moedig zijn, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen en in actie komen. Natuurlijk gaat het ook over intuïtief zijn, je gezonde verstand gebruiken, knopen doorhakken, de confrontatie durven aangaan, naar binnen keren, (zelf)reflectie, kwetsbaar zijn en nog veel meer. Het is de kunst om dichtbij jezelf te blijven en je niet te laten beïnvloeden door wat anderen van je verlangen. Ben je de hoofdrolspeler in je eigen leven of neem je genoegen met een bijrol? 

“Het pad van persoonlijk leiderschap, de Reis van de Held, is een ongoing journey met vallen en opstaan. Een cyclisch proces welke nooit eindigt.” 

De 12 stappen van de Reis van de Held

De Reis van de Held is een metafoor voor persoonlijke ontwikkeling en kent ups-and-downs. Dit is zoals reeds benoemd een cyclisch proces waarbij er verschillende stappen zijn te onderscheiden in het ontwikkelingsproces. Deze stappen kunnen langer en korter duren, zich herhalen of je kunt stappen overslaan. 

Stap 1: de proloog
(Her)ken je dat knagende gevoel dat er meer uit het leven te halen is? Ook al ziet je leven er comfortabel en prettig uit, dan nog kan er een gevoel van onrust aan de oppervlakte zijn. Wellicht zelfs een gevoel van verveling. Juist dit gevoel kan ons aanzetten tot grote veranderingen. In de fase van de proloog mijmer je over vragen zoals: wat wil ik? Waar verlang ik naar? Wat zijn mijn dromen?

Stap 2: de oproep tot avontuur
Je weet het diep van binnen: het is tijd voor iets nieuws. Zeg je ‘ja’ of zeg je ‘nee’ tegen de oproep? De oproep kan zowel iets positiefs als iets negatiefs zijn. Denk hierbij aan een wake up call, bijvoorbeeld een burn-out. Wanneer je ‘ja’ zegt tegen de oproep zal je je vertrouwde omgeving moeten verlaten. Hoe ga je dit aanpakken? Welke kansen en mogelijkheden zie je? Denk van binnenuit en niet van buiten naar binnen.

Stap 3: weerstand en weigering
Aanvankelijk wil je het avontuur niet aangaan. Er is een dilemma, verzet of het probleem wordt ontkend. Je wordt bang: waar begin ik aan? Of je krijgt te maken met tegenstand vanuit je omgeving, waardoor je het avontuur nog even voor je uitschuift.

Stap 4: de ontmoeting met de mentor
In deze fase ontmoet je een mentor. Een mentor is een helper, raadgever, gids, trainer, coach of leraar die jou een belangrijke les of vaardigheden leert. Hierdoor verander je van inzicht, waardoor je het avontuur aangaat. Is de tijd rijp?

Stap 5: de selectiedrempel
De selectiedrempel kan zich aandienen als een uiterlijke drempel (denk bijvoorbeeld aan het doen van een examen) en/of het kunnen ook innerlijke obstakels zijn (denk hierbij aan angsten, onzekerheden en twijfels). De selectiedrempel is de poort naar de gedroomde nieuwe wereld. Je moet beslissen: het is nu of nooit. Ga jij de drempel over?

Stap 6: de nieuwe wereld
Nadat je de selectiedrempel bent overgegaan, beland je in een nieuwe wereld. Een wereld waar nieuwe wetten en regels gelden. Je krijgt nieuwe bondgenoten, maar ontmoet ook vijanden en er zijn diverse testen die je moet ondergaan. Geloof jij in jouw verhaal? Kan jij jezelf zijn?

Stap 7: de inwijding
Tijdens de inwijding gaat het om de laatste voorbereidingen voor de grote beproeving oftewel de crisis. De vraag is of je ten diepste bent toegewijd. Hiervoor moet je jouw geweten onderzoeken. Durf je eerlijk te zijn? Ben je bereid jezelf in de spiegel aan te kijken? Je moet opgewassen zijn tegen het echte avontuur. Ben je nog op koers?

Stap 8: de crisis
Er moet altijd eerst iets sterven voordat er iets nieuws geboren kan worden. Tijdens de crisis, oftewel de beproeving, word je geconfronteerd met jouw grootste angst. Het is een oproep om de reis door de duisternis te maken en stil te zijn, om zo te ontdekken waar het in ‘wezen’ om gaat. Luister goed naar jezelf. Waar moet je afscheid van nemen?

Stap 9: de dolk
In deze fase wordt de metaforische dolk uitgedeeld. Je komt tot inzicht: je ziet nu welke illusies en leugens je gevangen hebben gehouden. Er wordt van je gevraagd om knopen door te hakken en vastberaden te zijn. Dit gaat met de nodige pijn gepaard. Door de keuze die je in deze fase maakt, verandert jouw verhaal van richting. Ga jij de confrontatie aan?

Stap 10: de terugkeer naar het licht
De storm is gaan liggen, er komt ligt aan het eind van de tunnel. Je gaat nu de wereld verrijken met de inzichten en ervaringen die je hebt opgedaan. Je keert met de veroverde schat naar huis. Hierbij is het belangrijk te bepalen wat het punt aan de horizon is. Herwin je focus en kom in actie.

Stap 11: dood en wederopstanding
Het gaat hier om een finale test, het is de uur van de waarheid. Je wordt op de proef gesteld door de tegenstander of de oppositie. Echter wanneer je een held(in) bent, weersta of doorsta je deze test. Hiermee laat je zien dat je je rug recht houdt en dat je staat voor je eigen principes. Je bent bereid hiervoor een offer te brengen.

Stap 12: het Elixer
Het Elixer is de metaforische schat waarmee je verrijkt wordt. Ook al heb je zaken moeten opofferen of opgeven, je hebt ervaren wat er is veranderd en wat je dat heeft opgeleverd. Het is tijd voor de oogst in welke vorm die zich ook aandient. Pluk de vruchten, deel ze uit en geniet van de beloning. De cirkel is rond, de reis is ten einde en een nieuw avontuur ligt te wachten.

Tot slot

Het pad van persoonlijk leiderschap is een never ending story. Als je je hart durft te volgen en je angsten tegemoet durft te treden, dan ben je op weg een held(in) te worden. Je bent de schrijver van en de hoofdrolspeler in je eigen verhaal.

De Reis van de Heldin Impact Trails Rootzz

Wil jij een stap te zetten in jouw reis? Ga mee op avontuur van 4-6 maart tijdens ‘De Reis van de Heldin’, een uniek leiderschapsprogramma voor vrouwen. In samenwerking met Tammy Maduro faciliteer ik dit programma onder de vlag van Impact Trails.

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Als facilitator en coach help ik individuen en organisaties bij het zetten van concrete stappen naar (werk)geluk, welzijn en vitaliteit. Terug naar de kern, terug naar de natuur.  

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?