Wil jij je droom realiseren, maar heb je last van beren op de weg? In deze blog neem ik je mee naar mijn droomwereld en geef ik je een concreet stappenplan waarmee je direct aan de slag kunt om je droom waar te maken. Niet schromen, maar dromen en doen!

Ieder mens heeft dromen. Dromen geven energie, het is iets wat je wilt doen in het leven. Ze geven inspiratie, aan jezelf en ook aan anderen. Dromen geven je een richting, tenminste bij mij is dat wel zo. Wanneer ik een droom heb, wil ik direct aan het werk om die droom in vervulling te laten gaan. Niet lullen, maar poetsen! En toch is het niet altijd zo eenvoudig.

Beren op de weg

De stap van droom naar het bereiken van een droom is vaak gigantisch groot. Veel mensen beginnen er zelfs helemaal niet aan. Je ziet beren op de weg. Stemmetjes in je hoofd die zeggen dat het helemaal niet kan, dat het te veel geld kost, etc. 100 redenen waarom je vooral iets niet moet doen. Herkenbaar? Hoe kan je ervoor zorgen dat de stap van droom naar het bereiken van je droom eenvoudiger wordt?

Van dromen naar doen stappenplan

Stap 1: schrijf je droom op

Je hebt een droom. Eentje die steeds terug blijft komen. Dit is wat je wilt! Wat het dan ook is. Schrijf je droom zo uitgebreid mogelijk op en kijk of het simpel en duidelijk is. Elke nieuwe werkelijkheid wil graag eerst gedroomd worden.

Zo heb ik een droom: het verbouwen van een woning, boerderij of schuur en deze omtoveren naar een fijne woon- en werkplek. Een werkplek voor zelfstandig ondernemers, organisaties en werknemers. Een buitenwerkplaats waar creativiteit, inspiratie en verbinding centraal staan. Een plek waar je werken en buiten zijn op een laagdrempelige manier kunt combineren. Als ik hier alleen al over nadenk, even naar die wereld van die droom ga, dan ben ik blij.

“Elke nieuwe werkelijkheid wil graag eerst gedroomd worden.”

Stap 2: deel je droom

Dromen hardop uitspreken helpt. Het is niet langer iets wat alleen in jouw hoofd afspeelt. Je droom krijgt een stem. Ga in gesprek met mensen die deze stap al eerder hebben gemaakt. Wil je bijvoorbeeld een onderneming starten? Ga in gesprek met ondernemers. Wil je op wereldreis? Trek de stoute schoenen aan en ga in gesprek met globetrotters. Wil je de switch maken naar timmerman? Ga praten met een timmerman.

Stap 3: splits je droom op in kleine stapjes

Ben je nog steeds helemaal enthousiast over je droom? Maak er een groot verhaal van. Welke elementen kan je gaan doen? Door in kleine stapjes te werken aan je droom, wordt je droomwereld langzamerhand de echte wereld. De onmogelijke stapjes laat je voorlopig even liggen. Die komen vanzelf aan de beurt.

Bijvoorbeeld bij mijn droom van het verbouwen van een woning, schuur of boerderij zijn er nogal wat stapjes waar ik direct mee aan de slag kan: het opdoen van inspiratie door te kijken naar programma’s zoals ‘de grote verbouwing’, het maken van een moodboard hoe mijn toekomstige woon- en werkplek er uit zal komen te zien, in kaart brengen waar oude schuren staan, onderzoek doen of gemeentes en provincies initiatieven ondersteunen die het behoud van oude schuren stimuleren, etc. En vooral spread the word: laat mensen weten waar je over droomt. Gegarandeerd dat er iets in beweging wordt gezet!

Stap 4: test jezelf

Een droom is iets waar je iets voor over hebt: tijd, geld, etc. Wat het ook maar is. Je bent bereid er iets voor op te geven. Een stukje van je privéleven, of wellicht een gedeelte van je spaargeld. Als je een wereldreis wilt maken, koop je bijvoorbeeld een camper en koop je niet een nieuw interieur voor je woning. Test jezelf: hoe ver wil jij gaan met het realiseren van je droom? Wat wil je ervoor opofferen?

“Als een kind leert lopen en 50 keer valt, denkt het nooit: misschien is lopen niks voor mij.”

Stap 5: doorzetten

Het realiseren van je droom kost vaak iets: het vraagt toewijding en opoffering. Het is eigenlijk net als leren lopen. Als een kind leert lopen en 50 keer valt, denkt het nooit: misschien is lopen niks voor mij. Dus schroom niet en ga je droom doen, zet door, ook wanneer het moeilijk wordt.

Zo had ik een prachtige locatie gevonden, een mooie oude schuur aan een autoluw weggetje. ‘This is it!’ De eigenaar had tussen neus en lippen laten vallen dat hij het wel wilde verkopen, echter later bleek dit bij nader inzien toch niet het geval. Jammer, teleurstellingen horen erbij, echter het betekent niet dat mijn droom daarmee op de plank komt te liggen. Juist niet. Ik ga door met het zetten van kleine stapjes.

Vond je dit een leuk artikel? Lees hier het eerste deel ‘Dromen of schromen?’.

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Met mijn onderneming Rootzz geef ik wandelcoaching en workshops aan individuen en organisaties op het gebied van o.a. loopbaan, cultuur & kernwaarden en vitaliteit. De natuur is hierbij een inspiratiebron. Daarnaast geef ik internationaal HR advies aan bedrijven. Rootzz werkt natuurlijk.  

Wil je concrete stappen zetten?

Tijdens een vrijblijvend en gratis ontdekgesprek leer ik je graag kennen. Daarin krijgen we duidelijk wat je wensen zijn en hoe ik je hier het beste bij kan helpen. Ik beantwoord je vragen en inspireer je een stap te zetten die nu het beste bij je past.

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?