‘Zou je dat nou wel doen?’ Dikwijls heb ik dit gehoord wanneer ik vertelde over mijn dromen en vooral het realiseren daarvan. Dromen zijn belangrijk, ze geven inspiratie. In deze blog maak ik je deelgenoot van mijn dromen: als kind, tiener en jongvolwassene. Een stap terug in de tijd; een stap terug naar hoe ik gevormd ben en ook hoe ik zelf mijn leven heb vorm gegeven. Zijn mijn dromen in vervulling gegaan of niet? 

De nieuwe Anky van Grunsven

Ik was 9 jaar toen ik actief begon met dressuur met mijn pony Maris. Hard trainen was het motto van mijn vader. ‘Hup, borst naar voren en laat jezelf zien.’ Mijzelf laten zien vond ik best lastig. Wedstrijd hier, wedstrijd daar. Soms viel ik in de prijzen en soms ook niet. Anky van Grunsven met Bonfire was mijn grote voorbeeld. Dat wilde ik ook. Ik weet nog goed de dag dat ik de brief kreeg dat ik geselecteerd was om te gaan trainen in Ermelo, the place to be voor aanstormende talenten. Maar helaas, mijn ouders zagen het niet zitten. Hardwerkende mensen met nog twee kinderen. Mijn eerste grote teleurstelling wanneer het gaat om het hebben van een droom en deze niet (kunnen) verwezenlijken.

Highschool in America please!

Toen ik 15 jaar oud was had ik een nieuwe droom. Ik wilde de wereld verkennen en droomde over verre bestemmingen. Hoe zou het er uit zien in Zuid-Amerika, Australië of Amerika? Ik was nieuwsgierig en keek naar de flyers van een exchange programma in Amerika. Een jaar bij een lokaal gezin wonen en een highschool program volgen. Dat leek mij wel wat. Mijn ouders vonden het een minder goed idee. Ik was jong, best wel verlegen en een huismusje… ‘Eerst maar studeren’ zeiden mijn ouders. ‘Daarna kan je wel op reis.’ Mijn droom werd geparkeerd.

Free as a bird op wereldreis

Ik ging studeren en na 4 jaar was ik klaar.  Free as a bird om de wereld in te trekken. Ik pakte mijn rugzak in en vertrok naar Nieuw-Zeeland. Mijn ouders lieten mij gaan met de voorwaarde dat ik hen regelmatig belde. Vanuit een telefooncel welteverstaan, want van sms’en hadden mijn ouders nog niet gehoord. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben een klein jaar weg geweest. Het was vallen en opstaan. Maar trots was ik. Trots dat ik ben gaan staan voor mijn droom en deze heb verwezenlijkt. I did it!

Xplore! in een ontwikkelingsland

Na een aantal jaar terug te zijn in Nederland, ging ik dromen over het doen van een ontwikkelingsproject. Ik wilde een steentje bijdragen en mijn eigen leefwereld vergroten. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Solliciteren bij NGO’s had ik geprobeerd. Tevergeefs. Gebrek aan werkervaring. Begrijpelijk: ik was een jonge hond van 24 lentes jong. En toch ging ik door. Ik stuitte op een oproep van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om deel te nemen aan het Xplore subsidieprogramma. Het programma richtte zich op jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar die een ervaring in een onderontwikkeld land wilden opdoen en vervolgens hun ervaringen in Nederland gingen delen. Ik schreef en werd toegelaten. Wauw! Het moment dat ik die mail binnenkreeg vergeet ik nooit meer. Zuid-Afrika wachtte op mij.   

Bovenstaande dromen zijn een greep uit mijn droomwereld als kind, tiener en jongvolwassene. De afgelopen jaren zijn er meerdere dromen bijgekomen. Sommige zijn gerealiseerd, waaronder het starten van mijn eigen onderneming, anderen liggen te rijpen. Het realiseren van een droom is een proces van vallen, opstaan en weer doorgaan. Herkenbaar? 

Schroom niet en deel je droom

Ongetwijfeld heb jij ook dromen. En als je even in die wereld van die dromen verkeert ben je blij. Het geeft energie. Het is iets wat je wilt doen in je leven. Soms geeft het zelfs een doel aan het leven. Dromen geven inspiratie. Zowel aan jezelf als ook aan anderen. Wat is jouw droom? Een eigen onderneming? Het maken van een wereldreis? Kunstenaar worden? Een bed & breakfast beginnen? Het rijden in een Ferrari? Het bouwen van een tiny house? Het ontwerpen van een eigen kledinglijn? Het schrijven van een bestseller? Schroom niet en deel je droom, ik hoor er graag meer over.

Mijn volgende blog gaat over de interne saboteurs, die stemmetjes in je hoofd waarom het allemaal niet kan, en vooral wat je wel kan doen. Welke stappen kan je zetten in de richting van je droom? Lees hier het vervolg!

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Met mijn onderneming Rootzz geef ik wandelcoaching en workshops aan individuen en organisaties op het gebied van o.a. loopbaan, cultuur & kernwaarden en vitaliteit. De natuur is hierbij een inspiratiebron. Daarnaast geef ik internationaal HR advies aan bedrijven. Rootzz werkt natuurlijk.

Wil je concrete stappen zetten? 

In een vrijblijvend en gratis ontdekgesprek leer ik je graag kennen. Daarin krijgen we duidelijk wat je wensen zijn en hoe ik je hier het beste bij kan helpen. Ik beantwoord je vragen en inspireer je een stap te zetten die nu het beste bij je past.  

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?