‘We leiden een zittend leven op kantoren achter beeldschermen. Sterker nog: we hebben onze wereld en onze leefstijl zo ingericht dat er geen noodzaak is voor bewegen. Terwijl wandelen de grootste probleemoplosser is die er bestaat.’ Dit zegt neurowetenschapper O’Mara in een interview. Met andere woorden: we moeten minder zitten en meer bewegen. Maar hoe doe je dat? In deze blog geef ik je achtergrond informatie en tips hoe je meer kunt gaan bewegen op de werkvoer.

Wist je dat….?

Maar liefst 38,4% van de medewerkers in Nederland meer dan 6 uur per dag beeldschermwerk verricht? En dat Nederlanders gemiddeld 9 uur per dag zitten? Mensen die elke dag 8 uur of langer zittend doorbrengen, lopen tot 27% meer kans op vroegtijdig overlijden dan mensen die gemiddeld 4 uur per dag zitten. Bron: Trendrapport 2019 Vitaliteit op de werkvloer.

Dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is al geruime tijd bekend. Toch hebben veel Nederlanders werk waarbij ze langdurig zitten. Dat is een groot probleem, onderstreept ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Net als O’Mara is ook Scherder overtuigd dat wandelen een grote probleemoplosser is. Het houdt niet alleen je lijf fit, maar ook je brein: ‘Lopen bevordert de creativiteit, verlaagt je stressgevoel en verhoogt je productiviteit.’ Maar hoe combineer je bewegen wanneer je een functie vervult waarbij je met name (achter een beeldscherm) zit?

5 tips voor bewegen op de werkvloer:

Tip 1: wandel naar je werk. Zet de auto een stukje verder op een parkeerplaats of stap een station eerder uit. Op 2 april 2020 vindt de ‘Wandel naar je werk-dag’ weer plaats. Wil je deelnemen als individu of organisatie? Klik hier voor meer informatie.

Tip 2: in de lift? Nee, juist niet. Pak de trap!

Tip 3: ga staand of wandelend vergaderen. Begin bijvoorbeeld de eerste 5 minuten van een vergadering staand of ga wandelen wanneer je een overleg hebt.

Tip 4: creëer een ergonomische werkplek. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een zit-sta bureau of een wiebelkruk zoals de Wigli. Ik heb zelf een Wigli en ben een grote fan.

Tip 5: haal een frisse neus tijdens je pauze en maak een lunchwandeling.

Vond je dit een leuk artikel en wil je meer inspiratie? In mijn blog ‘Check je werkplek’ geef ik 5 groene en vitale thuiswerktips. Lees het hier

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Met mijn onderneming Rootzz geef ik workshops en wandelcoaching aan individuen en organisaties op het gebied van o.a. vitaliteit, loopbaan en cultuur & kernwaarden. De natuur is hierbij een inspiratiebron. Daarnaast geef ik internationaal HR advies aan bedrijven. Rootzz werkt natuurlijk.

Wil je concrete stappen zetten?

In een vrijblijvende sparsessie leer ik je graag beter kennen. Tijdens het gesprek krijgen we duidelijk wat je wensen zijn en hoe ik je hier het beste bij kan helpen.  

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?