Nederland werkt vanwege COVID-19 massaal thuis. En dat voelt toch even anders als het je eigen keuze is of wanneer het je wordt opgelegd. Dat thuiswerken voor- en nadelen heeft weten wij inmiddels allemaal. Als zzp’er werk ik ongeacht de situatie veel vanuit huis en heb ik een fijne werkplek voor mijzelf weten te creëren. Maar hoe doe je dat? In deze blog help ik je op weg met 5 thuiswerktips.

1. Lekker luchten

Wist je dat de huidige generatie 90%van de tijd binnen doorbrengt zonder voldoende frisse lucht en daglicht? Dit is een feit die los staat van de huidige situatie, COVID-19, waarin wij met elkaar verkeren. Velux noemt de huidige generatie de ‘Indoor Generation’ en heeft er een indrukwekkend filmpje over gemaakt. Het heeft mij geïnspireerd om elke dag, ongeacht het seizoen, mijn ramen open te zetten voor minimaal 10 minuten. Het liefst een paar keer per dag. Lekker luchten!

2. Natuurlijk daglicht

Natuurlijk daglicht heeft een positief effect op onze gezondheid en welzijn. Indien mogelijk, plaats je werkplek niet te ver van het raam af. Let op de positie van je beeldscherm, zodat het zonlicht niet op je scherm valt. Mocht je uitzicht hebben op de natuur, dan is dat een bonus. Uit onderzoek blijkt dat werknemers met zicht op de natuur beter presteren dan werknemers zonder dergelijk uitzicht. Bovendien is de jobtevredenheid in deze groep groter. Bron: The role of nature in the context of the workplace, Landscape Urban Planning, R. Kaplan.

3. Creëer een groene omgeving

Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat groen wat met je doet. Planten en bloemen zorgen voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Zet dus een mooie plant of een bos bloemen op je thuiswerkplek. Het werkt!

4. Minder zitten, meer bewegen

Maar liefst 38,4% van de medewerkers in Nederland verricht meer dan 6 uur per dag beeldschermwerk en gemiddeld zitten Nederlanders 9 uur per dag. Dit blijkt uit het Trendrapport 2019 Vitaliteit op de werkvloer. Ik vermoed dat deze getallen, gezien de situatie waarin wij met elkaar verkeren, nu nog hoger liggen. We werken en zitten thuis en maken sneller langere dagen achter onze laptop. Om bewegen te stimuleren kan je:

  • lopend vergaderen oftewel een weeting (walking meeting). Regelmatig combineer ik wandelen met een belafspraak. Een bijkomend voordeel is dat het vaak nieuwe inspiratie geeft, een frisse blik;
  • een lunchwandeling maken;
  • een traploopchallenge met je collega’s organiseren;
  • het aanschaffen van een Wigli wiebelkruk (je zit nooit meer stil!) of een sta bureau zoals de Upstaa.

 5. Drink voldoende water en eet gezonde voeding

Uit het overzicht ‘Healthy offices research at a glance’, een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Twente in samenwerking met het CBRE, blijkt dat 78% van de deelnemers zich energieker voelde na het eten van gezonde voeding. Ook nam de performance significant toe. Het helpt om standaard, naast je kopje koffie of thee, een fles water op tafel te zetten. Op die manier drink je voldoende water.

Toch liever een privé kantoor buiten de deur?

Heb je een dagdeel of wellicht meerdere dagen nodig om je volledig te kunnen focussen op je werk? Je kan bij verschillende flexplekken een eigen kantoorruimte huren. Zo biedt de Groene Afslag in Laren verschillende vergaderzalen aan welke nu als privé kantoorruimte dienen. Ook kan je via de website van ‘als thuiswerken niet lukt’ verschillende flexwerkplekken vinden. Voordeel is dat je je goed kunt concentreren, veel werk kunt verzetten en je je vaak in een natuurlijke en inspirerende omgeving bevindt. Nadeel is dat het minder aantrekkelijk is voor de portemonnee en een ergonomische werkplek soms ontbreekt.

Vond je dit een leuk artikel en wil je meer inspiratie? Hier vind je verschillende wetenschappelijke onderzoeken op een rij die 5 voordelen van groen op kantoor aantonen.

Wie ben ik?

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Met mijn onderneming Rootzz geef ik workshops en wandelcoaching aan individuen en organisaties op het gebied van o.a. vitaliteit, loopbaan en cultuur & kernwaarden. De natuur is hierbij een inspiratiebron. Daarnaast geef ik internationaal HR advies aan bedrijven. Rootzz werkt natuurlijk.

Wil je concrete stappen zetten naar werkgeluk?

In een vrijblijvende sparsessie leer ik je graag beter kennen. Tijdens het gesprek krijgen we duidelijk wat je wensen zijn en hoe ik je hier het beste bij kan helpen.  

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?