Minder zitten, meer bewegen. We weten allemaal dat het goed voor ons is en toch blijft het er vaak bij, vooral tijdens een drukke thuiswerkdag. In deze blog geef ik 4 wandeltips hoe jij een wandeling tijdens je thuiswerkdag kunt inzetten en op die manier een routine kunt ontwikkelen. Laagdrempelig, concreet, gezond en leuk!

Sta op en wandel

Het is alom bekend: wandelen boost je fysieke en mentale gezondheid.  Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit: “bij matig intensieve beweging zul je meer productiviteit en creativiteit ervaren. Je hart gaat beter werken en pompt je bloed via de carotis (de halsslagader) naar je hersenen. Dit zorgt dat je hersenen beter doorbloed raken en dat wil je.” Wil je meer feiten? Kijk dan vooral dit korte filmpje waar Erik Scherder in een notendop uitlegt waarom wandelen goed is voor je brein.

4 wandeltips voor tijdens je thuiswerkdag

1. Wandel je wijzer met podcasts

Ik wandel mij wijzer door regelmatig een lunchwandeling te combineren met het luisteren naar een podcast. Je slaat hiermee verschillende vliegen in één klap: je bent in beweging, krijgt frisse lucht en je wordt ook nog eens ‘wijzer’ door nieuwe informatie tot je te nemen over uiteenlopende onderwerpen. Het moment kies je natuurlijk zelf: aan het begin van je werkdag voor een frisse start, tijdens je lunchwandeling of aan het einde van je werkdag om even lekker ‘uit te lopen’. In mijn volgende blog ga ik je verblijden met inspirerende podcasts tips. Hoe leuk is dat?

Medewerkers die dagelijks 8,6 kilometer lopen of fietsen, worden 3% productiever. Bron: Werken in Beweging. 

2. Start een wandelcompetitie met de Ommetje-app

Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op dezelfde locatie bent, en motiveer je elkaar dagelijks een wandeling te maken. De app die hierbij uitkomst biedt is de nr.1 wandel app: Ommetje. De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Je strijdt voor medailles en krijgt na elke wandeling een nuttig hersenfeitje.

Sluit aan bij team Rootzz

Heb je geen team en wil je je wel graag aansluiten bij een team voor de nodige portie motivatie en strijdlust? Voel je welkom om mee te doen met team Rootzz. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • download de Ommetje app op je telefoon;
  • maak een account aan;
  • selecteer ‘Team toetreden’;
  • voer de volgende code in 3AQE6;
  • welkom, je bent toegetreden aan team Rootzz.
3. Loop leeg met een mindful wandeling

Zit je hoofd vol na een thuiswerkdag of kijk je scheel van al dat beeldbellen? Loop dan je hoofd leeg door een mindful wandeling te maken. Voor het maken van een mindful wandeling kan je 3 spelregels aanhouden: vertraag, richt je aandacht op je voeten en richt je op je zintuigen. Wil je het graag speels houden, dan kan je wandelbingo inzetten. Met wandelbingo focus je je op het zien, je waarneming, waardoor je een frisse blik krijgt en je hoofd leeg raakt. Ook kan het creativiteit en rust opleveren, vooral wanneer je de tijd neemt om langer stil te staan en om je heen te kijken. Meer weten? Samen met Spriet heb ik een toffe wandelbingokaart ontwikkeld. Hier vind je alle ins en outs!

“Lopen is een gratis wondermiddel, ook nu we als gevolg van corona veel vaker thuiswerken.” – Martine de Vaan 

4. Weeting: wandelend vergaderen

Martine de Vaan is uitvinder en voorloper van de ‘weeting’ oftewel ‘have a walking meeting’. Weeting is een overlegvorm voor kleine groepen die wandelend overleggen in de buitenlucht. De route, de frisse lucht en de nodige beweging zorgt voor inspiratie, energie, creativiteit en verhoogde productiviteit. Met andere woorden: kleine inspanning, groot resultaat. Ik zet weeting regelmatig in, juist ook nu in deze tijd, door o.a. telefonisch te overleggen. Stem af met je collega, werkgever of opdrachtgever dat je allebei gaat wandelen en vervolgens met elkaar belt. Het is simpelweg een kwestie van doen, dus sta op en wandel! 

Vond je dit een leuk artikel en smaakt het naar meer? Ga mee op een inspirerende themawandeling of laat je team op rolletjes lopen door een Netwalk

Wil je concrete stappen zetten naar werkgeluk?

Vraag dan hier een vrijblijvend ontdekgesprek aan. Dit kan via een weeting of via Zoom, afhankelijk van wat jij prettig vindt. Tijdens het gesprek krijgen we duidelijk wat je wensen zijn en hoe ik je hier het beste bij kan helpen. 

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Met mijn onderneming Rootzz geef ik wandelcoaching en workshops aan individuen en organisaties op het gebied van o.a. loopbaan, cultuur en kernwaarden en vitaliteit. De natuur is hierbij een inspiratiebron. Rootzz werkt natuurlijk. 

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?