Wist je dat de helft van werkend Nederland een zittend beroep heeft? En dat uit onderzoek is gebleken dat werknemers met een zittend beroep gemiddeld 9,1 uur per dag zitten? Dat dit niet gezond is weten we allemaal. Rootzz heeft de oplossing: wandelend vergaderen. In deze blog leg ik uit hoe je wandelend vergaderen kunt inzetten tijdens je werkdag, ook wel ‘weeting’ genoemd oftewel ‘have a walking meeting’, en geef ik je concrete tips welke je direct kunt toepassen. Dus kom in beweging en geef jezelf en je team lucht!
Wat is weeting?
Weeting is een overlegvorm voor kleine groepen (tot 5 personen) die wandelend overleggen in de buitenlucht. De route, de frisse lucht en de nodige beweging zorgt voor inspiratie, energie, creativiteit en verhoogde productiviteit. Dit bleek ook uit een onderzoek van Stanford University waarbij mensen met een kantoorbaan 60% meer nieuwe ideeën konden bedenken als ze op een loopband liepen. Met andere woorden: kleine inspanning, groot resultaat.
Wandelend vergaderen is hot, maar is natuurlijk niet iets nieuws. Het is bekend dat filosofen en andere denkers vaak al wandelingen gebruikten om helder over de dingen na te kunnen denken. Sigmund Freud en Aristoteles waren voorlopers en ook Steve Jobs strekte regelmatig de benen.
“Uit een onderzoek van Stanford University bleek dat mensen met een kantoorbaan 60 procent meer nieuwe ideeën konden bedenken als ze op een loopband liepen.”
Weeting stappenplan: van doel tot doen
Weeting kan je voor verschillende doeleinden inzetten. Zo ga ik regelmatig wandelend overleggen tijdens netwerkgesprekken, brainstormsessies en periodiek overleg. Wanneer ik niet face to face kan afspreken, stel ik voor al wandelend en bellend met elkaar te vergaderen. Dit doe ik alleen wanneer de weersomstandigheden goed zijn (lees: geen regen en harde wind) en wanneer ik toegang heb tot een rustig wandelgebied. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een nabijgelegen park.
Je kan wandelend overleggen inzetten voor onder andere de volgende doeleinden:
- kennismaking en netwerkgesprek;
- sollicitatiegesprek;
- voortgangs- en functioneringsgesprek;
- periodiek overleg;
- sparren en brainstormen;
- break-out sessies tijdens vergaderingen en workshops;
- bespreken van een complex vraagstuk;
- nemen van beslissingen.
Met het weeting stappenplan geef je jouw wandelend overleg structuur. Lekker laagdrempelig en praktisch. Hierbij de stappen op een rij:
Stap 1: begin met lopen. Om even te landen of juist als ijsbreker vraag ik vaak wat de ander ziet of waar de ander wandelt. Dit doe ik vooral wanneer ik een weeting al bellend doe.
Stap 2: doel – stem af met welk resultaat je allebei blij bent aan het eind van de weeting.
Stap 3: tussenstand – check of je daadwerkelijk bespreekt wat je moet bespreken. Wat moet er sowieso nog aan bod komen?
Stap 4: leg afspraken vast – vat samen wat jullie hebben besproken en koppel hier een actie aan. Wat wordt de vervolgstap? Schrijf deze op of spreek deze op je dictafoon in.
Stap 5: beëindig de weeting.
Je kan er voor kiezen om te gaan ‘wanderen‘. Hiermee bedoel ik dat je geen vaste route hebt wanneer je wandelend gaat overleggen. Heb je wel behoefte aan een vaste route of wil je geïnspireerd worden? In verschillende steden, zoals in Amsterdam en Utrecht, zijn er diverse routes beschikbaar speciaal samengesteld voor wandelend vergaderen. De routes variëren in lengte en duur. Meer informatie vind je hier.
Ontdek wat werkt: nog een paar praktische tips
Wandelend vergaderen is een kwestie van de schoenen aantrekken en doen. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om weeting klein te houden, dus met twee tot drie personen. Voor een eerste kennismaking, wanneer de ander niet in de buurt woont of werkt, stel ik vaak voor eerst even met elkaar te beeldbellen en daarna de stap naar buiten te zetten. Op die manier heb je elkaar in ieder geval even ‘gezien’. Ook zorg ik ervoor dat ik eerst mijn buurtje uit ben gewandeld (het kan hier namelijk nogal druk zijn in Amsterdam) en in een park ben voordat ik de weeting echt start. Ga dus op ontdekkingstocht wat voor jou werkt.
Als afsluiter geef ik je graag nog een paar laatste tips mee:
- houd het klein: wandel in tweetallen of drietallen;
- draag comfortabele schoenen;
- less is more: laat die zware tas thuis;
- bereid je voor door vooraf de eventuele vergaderstukken te lezen;
- gebruik de dictafoon op je mobiel of neem een notitieboekje mee om notities en actiepunten vast te leggen;
- neem een flesje water mee voor onderweg of drink vooraf iets;
- check het weer voordat je op pad gaat. Bij regen of (harde) wind kan je ervoor kiezen binnen te blijven.
Geef jezelf en je team lucht en ga wandelend werken! Rootzz faciliteert interactieve workshops waarbij je leert hoe je wandelend werken effectief kunt toepassen. Kijk bij Lopende zaken voor bedrijven voor meer informatie en zet vandaag nog een stap. Samen laten we jouw team op rolletjes lopen: werkgeluk, welzijn en vitaliteit in één!
Over mij
Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Als inspirator, trainer en facilitator help ik professionals en organisaties bij het (opnieuw) verbinden met hun natuur via de natuur.
Deel dit bericht
Trackbacks/Pingbacks