‘Buiten werken, hoe doe je dat?’ Regelmatig krijg ik deze vraag. Want hoe fijn is het om niet de hele dag binnen te zitten, maar juist in beweging te komen en jezelf en je team letterlijk frisse lucht te geven. Oftewel kantoor uit, natuur in. En toch….de intentie is er wel, maar in de werkelijkheid blijkt het vaak moeilijk te zijn een stap te zetten. Herkenbaar? In deze blog geef ik je verschillende tips en tricks die je helpen om je werk mee naar buiten te nemen. Lekker praktisch en laagdrempelig, zodat de intentie omgezet wordt in actie. Let’s walk the talk!

De voordelen van buiten werken

Is buiten werken geen gedoe en wat levert het eigenlijk op? ‘Veel’ is mijn antwoord. Wanneer ik mijn werk mee naar buiten neem, krijg ik nieuwe ideeën en een frisse blik. Ik kom makkelijker bij mijn creativiteit. Zo ook nu. Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, zit ik buiten. Ik hoor de vogels fluiten, de zon komt af en toe door de wolken, ik voel de warmte op mijn huid. Er is geen ruis, ik word niet gestoord. Ik ben aan het werk en ik laad tegelijkertijd op. Heerlijk vind ik het.

Los van mijn eigen ervaring tonen studies aan dat de natuur mentale uitputting kan omkeren. Wist je dat werknemers met bureaus met zicht op de natuur beter blijken te presteren dan werknemers zonder dergelijk uitzicht? Bovendien is de jobtevredenheid in deze groep groter. Dit blijkt uit ‘The role of nature in the context of the workplace’ van R. Kaplan. Ik ben overtuigd.

“Wist je dat werknemers met bureaus met zicht op de natuur beter blijken te presteren dan werknemers zonder dergelijk uitzicht? Bovendien is de jobtevredenheid in deze groep groter.” 

Buiten werken: tips en tricks op een rij

Tip 1: ga wandelend vergaderen
In plaats van te zoomen achter je laptop of zittend te vergaderen, neem je de benenwagen en ga je al wandelend overleggen. Het mes snijdt aan meerdere kanten: je bent in beweging, het gesprek verloopt vlotter en je komt makkelijker tot nieuwe inzichten en ideeën. In mijn blog ‘Zó loopt jouw wandelend overleg op rolletjes’ geef ik praktische tips en een concreet stappenplan waarmee je makkelijk uit de voeten kunt. Wil je een verdiepingsslag maken? Dat kan door middel van een interactieve workshop Lopende Zaken en organisatie advies op maat waarbij je wandelend werken onderdeel maakt van de bedrijfscultuur. Samen laten we jou en je team op rolletjes lopen! 

Tip 2: wees creatief en denk in mogelijkheden
Ga op onderzoek uit waar je buiten kunt werken. Zo werk ik regelmatig op mijn balkon in Amsterdam of op een andere inspirerende buitenlocatie. Wanneer je geen toegang tot een balkon of tuin hebt, kan je bijvoorbeeld een park opzoeken of op zoek gaan naar een co-working space waar je ook buiten kunt werken. Zelf kom ik graag bij De Groene Afslag, een heerlijke plek waar je zowel binnen als buiten kunt werken en waar je eenvoudig de hei oploopt voor een lunchwandeling of telefoongesprek.

Tip 3: producten die buiten werken eenvoudig maken
Er zijn verschillende producten op de markt die het buiten werken makkelijker en laagdrempeliger maken. Zo heeft Nature Desks een blauw groene kaart ontwikkeld voor Amsterdam en ook andere locaties, waarbij de natuur in de stad in kaart is gebracht. Op de kaart staan o.a. nuttige tips, leuke weetjes en locaties om buiten te werken. Notadesk is nog zo’n mooi voorbeeld: van compacte laptoptafels op een tripod tot een opvouwbare stoel met laptoptafeltje. Oh en er zit zelfs een laptoptafeltje bij die je aan een boom kunt bevestigen. Love it! Grote kans dat ik een keer overstag ga en een product van Notadesk koop.

Tip 4: hoe om te gaan met zonlicht
Wanneer je een fan bent van buiten werken, raad ik je aan om hier rekening mee te houden wanneer je een (nieuwe) laptop aanschaft. Zo heb ik bewust gekozen voor een laptop met een mat scherm vanwege het zonlicht en die tegen een stootje kan. Mocht je niet een mat scherm hebben, dan zijn er verschillende mogelijkheden om je laptop tegen zonlicht te weren. Bouw zelf een soort zonnescherm om je laptop heen dat voor schaduw zorgt. Zorg hierbij voor een witte buitenkant en een donkere binnenkant voor het beste koel- en anti-glare-effect. Ook kan je overwegen om een professionele sunshade te kopen of een beeldscherm- of monitorfilter.

Tip 5: doe mee aan Outdoor Office Day
Outdoor Office Day is een initiatief van Nature Desks en vindt jaarlijks plaats in juni. Op de website van Outdoor Office Day staat, ik citeer: ‘Werk, welzijn en stedelijke natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vier op 15 juni 2023 het gezonder werken in de stad. Outdoor Office Day is een open uitnodiging. Voor iedereen. Het maakt niet uit of je thuis fulltime werkt of weer geleidelijk naar kantoor kunt gaan, zelfstandige bent of leidinggevende bij een groot bedrijf. Doe mee met #OutdoorOfficeDay en laat zien dat jij goed voor jezelf en je collega’s zorgt.’ Ik ben overtuigd. Jij ook?

Sta jij te trappelen om een stap te zetten hoe je wandelend vergaderen kunt toepassen en implementeren binnen jouw organisatie? Ik help je graag op weg! Voor meer informatie kijk bij Lopende Zaken voor bedrijven. Samen laten we jouw team op rolletjes lopen!

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Als facilitator en coach help ik individuen en organisaties bij het zetten van concrete stappen naar werkgeluk, welzijn en vitaliteit. De natuur is hierbij een inspiratiebron.  

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?