Ik geloof dat wij op een andere manier kunnen werken, namelijk door ons werk mee te nemen naar buiten. Niet meer de hele dag binnen zitten, maar juist in beweging komen en naar buiten gaan. Oftewel kantoor uit, natuur in. Hiervoor hoef je echt geen hovenier, wandelcoach of boer te zijn. En toch lijkt het soms moeilijk om die stap daadwerkelijk te zetten. In deze blog geef ik je verschillende tips en tricks die je helpen om je werk mee naar buiten te nemen. Lekker praktisch en laagdrempelig.

De voordelen van buiten werken

Ik krijg dikwijls de vraag waarom men zijn of haar werk mee naar buiten zou moeten nemen. Is het geen gedoe? Wat levert het eigenlijk op? ‘Veel’ is mijn antwoord. Wanneer ik mijn werk mee naar buiten neem (en daarmee bedoel ik in deze blog mijn laptop), krijg ik nieuwe ideeën, een frisse blik. Ik kom makkelijker bij mijn creativiteit. Zo ook nu. Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, zit ik op de veranda van boshuis ’t Zwaluwennest nabij Nunspeet. Ik hoor de vogels fluiten, de zon komt af en toe door de wolken, ik ruik dat een boer bezig is op het land. Er is geen ruis, ik word niet gestoord. Ik ben aan het werk en ik laad tegelijkertijd op. Heerlijk vind ik het. Los van mijn eigen ervaring tonen studies aan dat de natuur mentale uitputting kan omkeren. Wist je dat werknemers met bureaus met zicht op de natuur beter blijken te presteren dan werknemers zonder dergelijk uitzicht? Bovendien is de jobtevredenheid in deze groep groter. Dit blijkt uit ‘The role of nature in the context of the workplace’ van R. Kaplan. Ik ben overtuigd.

“Wist je dat werknemers met bureaus met zicht op de natuur beter blijken te presteren dan werknemers zonder dergelijk uitzicht? Bovendien is de jobtevredenheid in deze groep groter.” 

Buiten werken: tips en tricks op een rij

Tip 1: ga weeten oftewel wandelend vergaderen
In plaats van te zoomen achter je laptop of zittend te vergaderen, neem je de benenwagen en ga je al wandelend overleggen. Het mes snijdt aan meerdere kanten: je bent in beweging, het gesprek verloopt vaak vlotter en je komt makkelijker tot nieuwe inzichten en ideeën. In mijn blog ‘Zó loopt jouw weeting op rolletjes’ geef ik praktische tips en een concreet stappenplan waarmee je makkelijk uit de voeten kunt. Wanneer je een bedrijf of organisatie bent, neem dan ook een kijkje op het platform van Werken in Beweging. Hier staan verschillende aanbieders op vermeld, waaronder Rootzz, die jouw medewerkers in beweging krijgen en mee naar buiten nemen.

Tip 2: wees creatief en denk in mogelijkheden
Ga op onderzoek uit waar je buiten kunt werken. Zo werk ik regelmatig op mijn balkon in Amsterdam of op de veranda van boshuis ‘t Zwaluwennest wanneer ik op de Veluwe ben. Wanneer je geen toegang tot een balkon of tuin hebt, kan je een park opzoeken of vraag een collega of vriend/vriendin of je bij hen in de tuin mag komen werken op een mooie dag.

Tip 3: onderzoek producten die bij je passen
Er zijn verschillende producten op de markt die het buiten werken makkelijker en laagdrempeliger maken. Zo heeft Ioana van Nature Desks een blauw groene kaart ontwikkeld voor Amsterdam waarbij de natuur in de stad in kaart is gebracht met o.a. nuttige tips, leuke weetjes en locaties om buiten te werken. Notadesk is nog zo’n mooi voorbeeld: van compacte laptoptafels op een tripod tot een opvouwbare stoel met laptoptafeltje. Het zijn producten die het werken buiten eenvoudig en comfortabel maken. Oh en er zit zelfs een laptoptafeltje bij die je aan een boom kunt bevestigen. Love it! Grote kans dat ik een keer overstag ga en een product van Notadesk koop.

Tip 4: hoe om te gaan met zonlicht
Wanneer je een fan bent van buiten werken, raad ik je aan om hier rekening mee te houden wanneer je een (nieuwe) laptop aanschaft. Zo heb ik bewust gekozen voor een laptop met een mat scherm vanwege het zonlicht en die tegen een stootje kan. Mocht je niet een mat scherm hebben, dan zijn er verschillende mogelijkheden om je laptop tegen zonlicht te weren. Bouw zelf een soort zonnescherm om je laptop heen dat voor schaduw zorgt. Zorg hierbij voor een witte buitenkant en een donkere binnenkant voor het beste koel- en anti-glare-effect. Ook kan je overwegen om een professionele sunshade te kopen of een beeldscherm- of monitorfilter.

Tip 5: doe mee aan Outdoor Office Day
Outdoor Office Day is een initiatief van Nature Desks en vindt dit jaar plaats op 27 mei. Op hun website staat, ik citeer: ‘Outdoor Office Day 2021 is een open uitnodiging. Voor iedereen. Het maakt niet uit of je thuis fulltime werkt of weer geleidelijk naar kantoor kunt gaan, zelfstandige bent of leidinggevende bij een groot bedrijf. Doe mee met de 1,5 meter editie van de #OutdoorOfficeDay en laat zien dat jij goed voor jezelf en je collega’s zorgt.’ Ik ben overtuigd. Jij ook?

Heb jij behoefte aan meer concrete handvatten hoe je weeting kunt toepassen en implementeren binnen jouw organisatie? Ik help je graag op weg door middel van een workshop of walkshop. Kijk bij Lopende Zaken voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met mij op.

Over mij

Mijn naam is Piety de Jong, woonachtig in het levendige Amsterdam. Ik loop warm voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie en floreer in de frisse buitenlucht. Als wandelcoach, trainer en facilitator help ik individuen en organisaties bij het zetten van concrete stappen naar werkgeluk, welzijn en vitaliteit. De natuur is hierbij een inspiratiebron. Rootzz werkt natuurlijk.
 

Deel dit bericht

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?