Het is december. Een maand waarin we vaak geleefd worden. Er moet van alles en nog wat afgerond worden voor het eind van het jaar en dan heb ik het nog niet eens over al die sociale verplichtingen. Borrel hier, etentje daar. Opdraven bij familie en vrienden. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw. We hebben het er maar druk mee en vliegen van hot naar her. Natuurlijk weten wij allemaal dat het helemaal niet goed is om altijd maar druk te zijn en door te rennen. Sterker nog: wie zijn hersenen soms wat rust gunt, gaat er mentaal en fysiek op vooruit. Hierbij 10 tips op een rij om dat moment van rust te creëren:

  1. Ga de natuur in. Het is bewezen dat de natuur helpt ontspannen. Mensen die minstens 120 minuten per week in de natuur doorbrengen, geven aan dat ze gelukkiger zijn en een betere gezondheid ervaren. Dit blijkt uit Brits onderzoek.
  2. Stel grenzen aan online en bereikbaar zijn. Check mail, berichten en social media op gezette tijden en plaatsen.
  3. Stop met multitasken. Werk in blokken aan niet meer dan één onderwerp en geef jezelf tussendoor een echte pauze (speel dus geen spelletje op de telefoon, maar ga een blokje om of pak wat te drinken).
  4. Geef je hersenen af en toe vrij. Zet het verstand op nul en staar uit het raam, neem een bad of ga sporten.
  5. Vul ‘verloren’ momenten (wachten op de bus, op het toilet zitten, ergens naar toe lopen) niet op met de telefoon.
  6. Zeg vaker ‘nee’ op verzoeken. Kies voor wat je zelf belangrijk vindt en laat anderen niet bepalen wat je doet.
  7. Investeer in relaties. Beleef momenten van samenzijn met onderverdeelde aandacht, zonder je te laten afleiden.
  8. Ontwikkel gezonde slaapgewoonten. Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan, zet een uur voor het slapengaan alle beeldschermen uit (het blauwe licht verstoort namelijk de biologische klok) en doe iets wat helpt je ontspannen voor het naar bed gaan. Ook bewegen overdag zorgt voor betere nachtrust.
  9. Ben je een piekeraar, beperk dan de piekermomenten tot bijvoorbeeld twee keer per dag. Schrijf gedurende de dag op waarover je tijdens die momenten wilt nadenken.
  10. Herken signalen van stress. Ben je bijvoorbeeld moe, prikkelbaar, afwezig, gespannen of lusteloos, pas juist dan bovenstaande tips toe.

Ik wens je een uitgeruste en frisse start toe in het nieuwe jaar!

Chat openen
1
Hallo, ik ben Piety. Wat kan ik voor je doen?